november 23., 2010 – 16:20
4 / 3,332

Már régen nem írtam ide, de talán ez elég megfelelő alkalom :)

A hír igaz, elkelt a Novell és megvette az Attachmate. Sok mindent nem lehet tudni a tranzakcióról, de ami hírek kiszivárogtak, azt illene legalább a helyén kezelni. Az Attachmate nem egy ismert cég. A legutóbbi hír róluk, hogy a CEO megölt harmincvalahány bölényt, ami átbotorkált a coloradoi ranchén.

De térjünk vissza a tényekre:

 • Az Attachmate megvette a Novellt, amely mögött technológiai befektetők állnak, ami mindenképpen jó hír. Ez azt jelenti, hogy nem egy tőzsdei befektetőcégről van szó, aki szépen feldarabolja és eladogatja, hanem valószínűleg kezdeni akar vele valamit.
 • Az Attachmate ki fogja vezetni a Novellt a tőzsdéről. Ez megint jó hír hiszen az utóbbi időben a tőzsde csak gúzsba kötötte a Novellt. Mivel a bevételek és a nyereség csökkent, ezért ha hozzányúlt volna a több mint 1 milliárd dollárnyi készpénzéhez, akkor az egyértelműen veszteséget jelentett volna a tőzsdén. A tőzsdézés igazából azt jelenti, hogy a cég pénzért eladja a cége egy részét, hogy finanszírozza annak működtetését, beruházásait. A kivezetés után a tulajdonosok szabad kezet kapnak és nem kell mindent megvitatniuk a tőzsdefelügyelettel, illetve a részvényesekkel.
 • Megmarad a Novell és SUSE brand, csak két külön divízió lesz belőle. Szintén csak bólogatni lehet ezen, mivel a Novell sokáig küzdött azon, hogy ezt a két eltérő üzleti modellt összerakja. Rá kellett döbbenni azonban, hogy a két különböző üzleti modellhez másmilyen üzleti stratégia kell. Most erre lehetőség lesz.
 • Szellemi tulajdonjogok átkerülnek egy Microsofthoz közeli céghez. Sajnos nem tudni, hogy pontosan mik ezek, de a Novell 1986 óta 30 céget vásárolt fel, így nem csoda, hogy ekkora szabadalmi portfóliója van. Az a kérdés, hogy milyen szabadalmaktól váltak meg. A józan ész azt diktálná, hogy azoktól válnak meg, amelyekre nincs szükség a jelenlegi üzletmenet kapcsán. Mindenesetre ezt senki sem tudja pontosan.
 • Bizonyosság. Az eladás egyfajta biztonságot sugall az elmúlt hónapok, évek(?) lebegtetése kapcsán. Megvan az irány aki tetszik erre jön, aki nem az nem, de nem arról van szó, hogy nem tudjuk mi lesz. (ez így nem pontos, mert bármikor történnek ilyen megállapodások egyik napról a másikra és azokról sem tudunk-)
 • Itthon. Én ezt nem látom, hogy itthon milyen hatásai lesznek ennek. Attachmate képviselet az nincs jelenleg, a Novell és a SUSE brand pedig marad. Szóval ma és holnap ugyanúgy bejövünk dolgozni és tesszük a dolgunkat. Rengeteg ötletem van, amiket meg tudnék itt a Novell-nél valósítani (igen a Novellnél, mert ez is marad), de ha másképp alakul, akkor is remek dolgokban vettem részt, és büszke vagyok arra, amit csináltam. Aki eddig nyarvogott, személyes, üzleti, vélt vagy valós okból, az továbbra is fog. Ezekkel már régen nem tudok érdemben foglalkozni.

Egyszóval, új főbérlő van a házban, de mi lakunk benne és mi lapátolunk tovább. Az alsó régióból nem változik semmi. Most, 1 nap után leginkább ez látszik. Tessék nehezet kérdezni :)

cimkék

3 hozzászólás

 • pioo
  november 24., 2010 — 23:01 | Permalink

  kis update. a novell ma bejelentette, hogy az ominozus unix jogok meg mindig a novell tulajdonaban vannak:
  http://www.novell.com/company/ir/message.html

 • november 24., 2010 — 23:12 | Permalink

  most mondjam az, hogy ahogy leírtam, ez így logikus? :)
  de mindenképpen örülök!

 • saga
  november 26., 2010 — 15:59 | Permalink

  Örülök hogy ismét blogolni kezdtél!

1 Trackback

Hozzászólás

Az email címe soha nem jelenik meg máshol. A név és az emailcím megadása kötelező

*
*