november 30., 2010 – 22:17
3 / 4,876

A disztribúciók fejlesztésekor folyamatosan gond a tesztelés, a megfelelő kiadás előtt. A felhasználók folyamatosan panaszkodnak, hogy a Milestone-ok alpha állapotban vannak, az RC vagy GM kiadások pedig inkább betanak felelnek meg. Ebből következően a felhasználók nem szívesen tesztelik a Milestone kiadásokat, az RC kiadások tesztelésekor pedig általában késő már javítani. Ez a körforgás pedig feloldhatatlannak tűnik.

A legnagyobb probléma hogy a Factory általában szét van esve, ami lehetetlenné teszi, hogy két Milestone között is tesztelni lehessen a kiadást. Ennek megoldása érdekében elkészült a Factory-tested repo, amely a Factory repoból táplálkozik, de az alábbi fontos követelmények fog teljesülni:

 • a rendszer telepíthető marad,
 • a zypper képes programokat telepíteni,
 • az x11 elindul, legalább KVM-en.

Ettől még nem lesz hibamentes a rendszer, de legalább tesztelhető. Az automatikus tesztekről további információ az openQA oldalon található.

Mostanában a másik vesszőparipa a “rolling release”, hogy a geekek megkaphassák a legfrissebb verziókat. GregKH felvetette a Tumbleweed projekt ötletét, amely egy további lépcsőfok. Ebben a repoban már valóban stable csomagok lennének. A legnagyobb kérdés azonban az, hogy pontosan milyen csomagok kerüljenek frissítésre.

Tulajdonképpen ezt most is meg lehet tenni, ott vannak a stable és contrib repok. Azonban számtalan helyről kell összeszedni a csomagokat. Sokkal jobb lenne, ha Tumbleweed ezekből táplálkozna és egyetlen helyről szolgáltatná a rollin release-t.

Ugyanakkor a felhasználók nem akarnak 8 havonta disztribúciót frissíteni és én is hamar belefáradok 8 havonta egy kézikönyv kiadásába. Ezen ellentétek feloldása sosem egyszerű és még nem tudni mi fog belőle kisülni.

cimkék

3 hozzászólás

 • Dosztál András
  december 1., 2010 — 11:56 | Permalink

  Ezt a rolling release dolgot nem igazán értem. Nemrég lett összeállítva egy openSUSE stratégia*, nekem abból az jött le, hogy pont nem ez a cél.
  A factory-tested repót viszont jó ötletnek tartom.

  * https://lite.co-ment.com/text/lNPCgzeGHdV/history-version/zeCCJruz697/

 • december 1., 2010 — 13:15 | Permalink

  arról nem beszélve, hogy újra fellángolt az openSUSE LTS elgondolás is.

 • április 12., 2011 — 18:29 | Permalink

  van valami hír a 11.2-es evergreenről?

Hozzászólás

Az email címe soha nem jelenik meg máshol. A név és az emailcím megadása kötelező

*
*