január 8., 2009 – 20:20
12 / 3,612

Az év végi zárás mindig kivesz az emberből, ha egy multinál dolgozik, ezért nem volt sok időm semmire. Azonban újult erővel kezdek neki az évnek és most egy rövid áttekintést szeretnék adni arról, hogy min fogok dolgozni a következő pár hónapban, évben. Az egyik legfontosabb dolog, hogy magamban egy portfóliótisztítást végeztem. Már nem akarok mindent csinálni, nem akarok mindenkinek megfelelni, hanem pontosan látom a feladatokat és pontosan tudom, hogy merre mit kell tenni és mi ebben a feladatom. Megfogadtam, hogy racionálisabban fogom megszervezni a végrehajtandó feladataimat, hogy a feladatoknak ne csak eleje, de közepe és vége is legyen. Lássuk hát!

openSUSE. talán nem árulok el titkot, hogy ez az egyik kedvenc projektem és rengeteg feladat előtt állunk. Most jelent meg az OpenSUSE 11.1, ami nekem nagyon bejön, annak ellenére, hogy vannak benne problémák, de valahogy nekem teljesen kézre esik az egész. Hatalmas utat tett meg a disztribúció, amióta ismerem és ez mindenképpen jó érzés. Az idei év legfontosabb feladata a közösségépítés lesz. Sajnos ebben nagyon rosszul áll a projekt, amit személyes kudarcként élek meg. Sokat gondolkodtam, hogy mit lehet ezzel tenni, de aztán rájöttem, hogy az egyetlen kivitelezhető megoldás a példamutatás. Ez azt jelenti, hogy nagyobb erőkkel koncentrálok erre a projektre, mint eddig, a többi pedig remélem jön magától.

 • openSUSE Heti Hírmondó. Első lépésként jelentkeztem az openSUSE Weekly News csapatba, hogy heti rendszerességgel hírek jelenjenek meg az openSUSÉ-val kapcsolatban magyarul is. Ennek eredményeképpen meg is jelent az openSUSE Heti Hírmondó 1. száma (névadója Tímár András :), amely a képzavar érdekében az 53-as számot viseli. Mivel ez inkább marketing feladat és nem vagyok az a típus, aki a szabályokat betartva úszik az árral, ezért egy teljesen új megjelenést találtam ki ennek az egésznek, ami szerencsére nagyon pozitív visszhangra talált.
 • opesuse.hu. A Heti Hírmondót továbbgondolva rájöttem, hogy a wiki nem igazán alkalmas hírek továbbítására, ezért úgy döntöttem, hogy felélesztem az opensuse.hu domaint, amely jelenleg a wikire mutat és egy hírportált fogok összerakni, amelyhez természetesen szerkesztőtársakat keresek. Tessék jelentkezni!
 • Wiki. A wiki megértett az átdolgozásra. Sokkal jobban el kell tudnia igazítania a kezdő felhasználót. Ennek az átdolgozása szintén folyamatban van. Egyszerűbb lesz, kevesebb, de hasznosabb információval.
 • Hunspell. Erőforrást kell találnom arra, hogy a disztribúciószintű helyesírás-ellenőrzés összeálljon, ez már nem halogatható tovább…
 • Dokumentáció. Most már elárulhatom, hogy az elmúlt pár hétben/hónapban azon dolgoztam, hogy legyen újra openSUSE könyv. A jó hír, hogy hatalmas lépést tettünk előre ez ügyben. Nemsokára lesz belőle egy beta verzió, amit az előzővel ellentétben olyan hamar ki fogok adni, amilyen hamar csak lehet, annak ellenére, hogy biztos tele lesz hibával. De számítok rá, hogy sok visszajelzés érkezik ezzel kapcsolatban és egy nagyon jó anyag áll össze. Elöljáróban annyi, hogy az nyers könyv jelenleg 1000 oldalra rúg és nagyon ütős lesz.
 • SUSE Studio. Elkezdek foglalkozni ezzel a fantasztikus eszközzel, mert egyre nagyobb az igény az egyedi megoldásokra. Az egyik ilyen az érettségi CD, ami Novák Ervin kollégám jóvoltából elkészült a 10.3-as verzió alapján, de itt az ideje, hogy elkészüljön a 11.1-hez is, és több ügyfelem érdeklődik testreszabott disztribúcióban.
 • Lokalizáció. Nagyon fontos tény, hogy megtörtént a harmonizáció az SLE és az openSUSE között. Ez igazából mindig is megvolt, de mostantól nehezebben tud szétmászni. A lokalizációval kapcsolatos legfontosabb dolog, hogy elinduljon az openSUSE a fordítások kapcsán is a szabványok felé. A napokban írtam át például a Mégsem feliratokat Mégse feliratra, amely az elfogadott , de-facto szabvány. Bízom benne, hogy ezen az úton követni fog a GNOME, KDE és a többi projekt is…. de ugye ezt hívjuk openscope-nak, amiről később még lesz szó.

Mozilla. Ez a másik kedvenc projektem. Itt is nagy mozgolódásra lehet számítani, hiszen hamarosan Firefox 3.1 és Thunderbird 3 is lesz, de ezeket igazából András csinálja és én a webes marketing dolgokon fogok punnyadni. Szóval ezek az egyszerűnek nem mondható kötelező program részei, de ennél sokkal többről lesz szó idén.

 • Súgó. A történet egyszerű. A Firefox súgónak első negyedévben el kell készülnie. Ezt már nagyon régen vonszoljuk magunk után, de egyszerűen most nincs több kifogás, ennek mennie kell. Aztán kiderül, hogy milyen lesz a Thunderbird súgóalapanyag. Ezt most nem merném beígérni, de jó lenne.
 • SUMO. Másik nagy álmunk Andrással, hogy életre keltsük a SUMO-t, vagyis a Support Mozilla oldalt. Mivel a terméksúgó is ebben van, ezért ez nem lesz olyan nagy kihívás technikailag, azonban elfogadható szintre hozni anyagmennyiségben az már nagyobb teljesítményt igényel. Nagy nyilvánosság előtt most nem mondanék más határidőt, minthogy nézzük meg mi sikerül ebből 2009 végére.
 • Mozilla közösségi oldal. Milyen dolog már, hogy az érdeklődők a Mozillával kapcsolatos híreket főleg a hupról szedik be? Az lenne a cél, hogy a hup járjon hírért a közösségi oldalra, hogy azok akik segíteni szeretnének a projektben megtalálják, hogy mindazt amit keresnek, és sikeresen be tudjanak kapcsolódni a munkába, tesztelésbe. Az oldal tesztverziói már készen vannak, de várunk amíg a Mozilla kiadja a végleges branding anyagokat és startol az oldal… szerintem 2 hónapon belül…
 • AMO. Ennek az oldalnak a fordítását már kerülgettem egy ideje, de annyira nem ugrottam rá, hogy András nekiállt és megette reggelire. Vagyis nagyon-nagyon hamar a kedves felhasználók magyar nyelvű oldalról tölthetik le kedvenc kiterjesztésüket, amelynek leírása továbbra is angol… de ezen már mi nem tudunk sokat segíteni…

Az itt említett dolgokkal nagyon kerek lesz a Mozilla-történet magyar vonatkozása és ez nagyon jó!

Openscope. Sokan azt hiszik, hogy ez a projekt kellemesen meghalt, de csalódást kell okoznom, ugyanis a fejlesztés folyamatos és új erőre kap februárban. Ebben az évben el fog indulni egy komponens, amely egy teljes disztribúció lokalizációs állapotát lesz képes kielemezni.
Magával az openscope köre szerveződött projektekkel is tovább kell lépnünk idén, és ez nem más lesz, mint a szabványok alapján történő egységesítés és a komplex helyesírás-ellenőrzés. A projekteket minősíteni fogjuk és csak azok lehetnek majd tagjai, akik ezeket a feltételeket betartják. Sok minden zsong a fejemben ezzel kapcsolatban, ami még nem teljesen tiszta, de az irányt érzem. Openscope-tagok készüljetek…

Openride. Na ez a projekt a halott! Szóval openride nem lesz. A pénzmozgás módja kivitelezhetetlen, nem fogok rá több idő fecsérelni, mert nem kifizetődő erre fordítani a szabadidőt. Ez projekt álljon tanulságul mindenkinek, aki előszed egy jó ötletet, gondolkozik egy logón, egy domainneven, bejegyzi, oldalt készít, majd rájön, hogy a projekt megvalósíthatatlan. Szóval mindenki ésszel! Ne úgy mint én….

Gnome. A Gnome szintén nagy kedvenc, de ebben dolgozni már nincs erőm. Szerencsére Kelemen Gábor kitartása példaértékű. Egyetlen dolgot tudok tenni: egy hírportál technikai feltételeit teremtettem meg, ami most 98%-os. Egy éve még csak 90%-os volt, de a lustaság megakadályozott a befejezésben, de szerencsére Gábor és a köré szerveződő emberkék már most szépen belakják a tesztkörnyezetet… szóval senki nem ússza meg, hogy elinduljon egy a gnome.hu oldal egy web 2.0-ás világ felé… rajtam most már biztos nem múlik.

Wordpress. A kedvenc CMS-szerű rendszerem. A 2.7-es változat megjelenése előtt sikerült pár észrevételt tennem a fordító felé és mire észbe kaptam volna, már commit jogot kaptam (azt hiszem… még nem próbáltam). Szeretném, ha a Wordpress is az openscope elvei alapján kerülne fordításra, ezért kicsit szeretnék ezzel is foglalkozni. Remélem marad rá időm.

XFCE. Úgy néz ki lokalizációs karbantartó nélkül marad lassan ez a projekt, ezért lehet, hogy átveszem… nagyon gondolkodom rajta… nem tudom… meglátjuk.

Blog. A blog marad, de kicsit megváltozik a tartalma. A sok technikai dolog elmegy szépen a helyére, suse az opensuse.hu-ra, mozilla a mozillára, gnome a gnome-ra, openscope az openscope-ra. Ez azt jelenti, hogy egy sokkal személyesebb hangvételű valami lesz itt, ami a gondolataimról, zenéről, filmről, rólam fog szólni… ha sikerül… ha nem sikerül, akkor fel fogom tenni újra a kérdést, hogy van-e ennek értelme?

Szóval két fontos mondatban határoznám meg a következő évet.

 • jump into the future, vagyis fejest ugrok a feladatokba és nem hátra nézek, hanem előre. A másik fontos mondat pedig az
 • i don’t need you civil war, vagyis nem tudok foglalkozni mindenki más dolgával, mindenkinek meg kell vívnia saját harcát, az enyém megvan, ezt követem, nem téríthettek el.

cimkék

12 hozzászólás

 • január 9., 2009 — 7:48 | Permalink

  Es aludni mikor fogsz?:)

 • január 9., 2009 — 8:01 | Permalink

  erre azt tudom mondani, amit a “költő” is mondott:
  Until I’m 6 feet under, baby I don’t need a bed
  Gonna live while I’m alive, I’ll sleep when I’m dead
  Till they roll me over and lay my bones to rest
  Gonna live while I’m alive, I’ll sleep when I’m dead

 • timar
  január 9., 2009 — 12:59 | Permalink

  Hol az openSUSE Heti Hírmondó?

 • január 9., 2009 — 14:16 | Permalink

  A HunSpell-nél mire gondolsz ezzel: “disztribúciószintű helyesírás-ellenőrzés” ?

  Xfce karbantartó nélkül? Mármint a lokalizáció? Ajánlom az “Üres kuka” menüpontot…

 • január 9., 2009 — 14:41 | Permalink

  @timar: igazad van, a linket betettem, de ez nagyon experimental, de azért is érdemes megnézni mert valami ilyesmit gondolok a mozilla kapcsán is.

 • január 9., 2009 — 14:47 | Permalink

  @xsak: a disztribúciószintű helyesírás-ellenőrzés a fedora projekt ötlete és ott már meg is valósították. A lényege az, hogy egyetlen helyesírás-ellenőrző legyen a disztribúcióban. Minden alkalmazás, aki helyesírást akar az ezt használja, ne csomagoljon külön, hanem függőségként kezelje. Egy helyen kelljen ezeket frissíteni stb.

 • január 9., 2009 — 14:48 | Permalink

  @xsak: Tényleg, nincs kedved beszálni az XFCE projektbe? Nagyon jót tenne neki és te szerintem használod is… Kérlek gondold meg!

 • január 9., 2009 — 14:50 | Permalink

  K: De van kedvem beszállni, csak nem tudom (innen nézve) felmérni, hogy mekkora meló, mert időm nem lett több, sőt.

 • január 9., 2009 — 20:20 | Permalink

  wordpresshez van kommitjogod? juhhu, akkor csinálok is egy openscope-terméket hozzá és kezdem nyomni mindazt, amit a gnome.hu-n találok :D

 • január 9., 2009 — 20:30 | Permalink

  xsak: http://i18n.xfce.org/stats/index.php?mode=4&lang=trunk/hu
  ezeket kell fordítani, illetve leginkább átnézni a meglévő kilencvenvalahány százalékát.
  Ellenben az lenne a legjobb, ha egy értelmes ember rácsapna és köszönettel átvenné, mielőtt egy nem értelmes kezére jut. További embereket meg majd toborzunk, nem akkora meló (csak a gnome 2.26-ba egyelőre fele annyi új/módosult sztring néz ki, mint az egész xfce) és ubuntusok körében is népszerű, talán egy-két xubuntu-juzer csatlakozna. Meg majd csinálunk ehhez is szsz műhelyt, ami egy most még titkos de hamarosan nyilvánossá váló jóság emberek toborzására.

 • január 13., 2009 — 1:39 | Permalink

  WPbe én is szívesen besegítek, idegesítő fordítási hibák vannak benne, meg le nem fordítások.

 • január 13., 2009 — 9:59 | Permalink

  @kobra: ha bármilyen észrevételed van a wp fordításával kapcsolatban, akkor kérlek írd meg nekem és foglalkozom vele. köszönöm!

Hozzászólás

Az email címe soha nem jelenik meg máshol. A név és az emailcím megadása kötelező

*
*