augusztus 4., 2008 – 6:16
0 / 2,022

Egyik nap a Mozilla Labs munkatársai beszéltek arról, hogy mivel is foglalkoznak.

Weave. Ez nem más, mint egy szolgáltatás, illetve az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra. A felhasználóknak különböző adatait szeretnék ezen a szolgáltatáson keresztül begyűjteni, majd megfelelő kontroll alatt mások számára elérhetővé tenni. Ennek egy szűkített módja, amikor a felhasználók több számítógép között kívánják szinkronizálni adataikat.

Ha valaki emlékszik, akkor ugyanezt tette például a Google Browser Sync kiterjesztés, amit a Firefox 3-ra már nem írtak meg (ahol is megváltozott teljesen a Könyvjelzők felhasználásának módja). Ezt követően a Google úgy döntött, hogy felhagy ennek fejlesztésével és nyílttá tette a forráskódot. Azonban nem tudni, hogy ebből mennyi vándorolt a Weave projektbe (valószínűleg semmi), és addig is a felhasználóknak marad Foxmarks.

Azonban a Weave ennél távolabbra mutat. Nem áll meg a Könyvjelzők és Előzmények kliens és kiszolgáló oldali tárolásán, hanem ezt ki akarja terjeszteni bármilyen elképzelhető metaadatra. Ezt pedig a Firefoxban megismert kiterjesztéseken keresztül fog történni. Ez azt jelenti, hogy lesz API és keretrendszer is és remélik, hogy a fejlesztők izgalmasnak találják ezt az infrastruktúrát és remek alkalmazásokat fognak köré építeni. Az egyik ilyen lehetőség az utazási tervek készítése és megosztása lehet. Természetesen a titkosítás rendkívül fontos, azonban erre nem fejlesztenek semmi újat, hiszen van elég nyílt forrású és jól működő megoldás.

Nemrég jelent meg a 0.2.5 verzió, ami még erősen alpha és a kiszolgálóoldal terheltsége miatt nem igazán próbálható ki.

Prism. A projekt célja, hogy a webes alkalmazásokból normál alkalmazásokat késztsenek. Ez így elsőre durván hangzik (és hát az is), de ennél egyszerűbb a dolog. Az alapfelhasználókat, akik megszokták, hogy a gépükön futnak az alkalmazások, nem kívánják terhelni ezzel a böngésző dologgal, ezért egy jelentősen lebutított, de ugyanúgy XULrunnerre épülő alkalmazást készítettek, ahol csak az URL-t kell megadni és ez létrehoz egy alkalmazást (illetve alkalmazásikont), amelyre kattintva elérhető lesz az adott oldal. Nincs zavaró címsor, eszköztár, gonbok. Ténylegesen alkalmazásként néz ki az egész. A beállításkor megadható, hogy az alkalmazásikon hogy lehet elérni (asztal, gyorsindító, menü). Így könnyen létrehozható pl. egy Gmail “alkalmazás”. Itt felmerül, hogy mi van, ha a Gmail-hez kapcsolódó kiegészítőt használ(na) valaki, pl. a Better Gmail 2-t. Nos ezt is meg lehet tenni.

Amikor ezt először megláttam, akkor úgy éreztem, hogy ennek semmi értelme, de minél többet gondolkodom rajta, annál inkább érzem, hogy ennek azért meglehet a maga helye.

Personas. Ez a kiterjesztés a Firefox megjelenését változtathatja meg. Erre sokan felkiállthatnak, hogy, erre való a kiterjesztés. Igen, azonban a kiterjesztések írásához kellenek programozói ismeretek. A cél pedig az, hogy a grafikusok és a tervezők is kivehessék a részüket ezekből a feladatokból. Erre most megvan a lehetőség.

cimkék

Hozzászólás

Az email címe soha nem jelenik meg máshol. A név és az emailcím megadása kötelező

*
*