augusztus 7., 2008 – 5:31
2 / 2,237

A Mozillát már régóta piszkálják, hogy miért nem áll elő már egy mobiltelefonra készített böngészővel. Az Opera már nagyon régen rendelkezik mobilböngészővel, és a Nokia is használható darabot produkált. Ahhoz, hogy a Mozilla böngészője ne a futottak még kategóriába tartozzon, nagyon jónak kell lennie. Mindenesetre már most nagyon le vannak maradva.

A Summiton azonban bemutatták a Fennec kódnévre hallgató fejlesztést és nem csak a kivetítőn, hanem egy Nokia N810-esen. A fejlesztő elmondása szerint a legnagyobb probléma, hogy rengeteg készülék létezik és mindegyiken futnia kell. További problémát jelent, hogy mások a kijelző méretek, nem mindenhol vannak billentyűzetek stb. Ezek azonban olyan problémák, amelyeket már megoldottak páran (opera, nokia, apple).

 

A Fennec tehát minden olyan platformon futni fog, amin a XULrunner megmozdul. Ennek megfelelően a támogatott platformok a következők lesznek: Linux (GTK), Qt 4.4, Windows Mobile 6, azonban a fejlesztés jelenlegi szakaszában Nokia N810-en dolgoznak, ami lássuk be kicsit fura, mivel ez nem egy telefon :), a Mobile-célnak azonban jelenleg teljesen megfelel. Sokan kérdezték, hogy mi van az iPhone-nal, de az Apple licencelése ezt nem teszi lehetővé, de már láttak olyan embert aki ezt a licencet megszegve fordított XULrunnert iPhone-ra. A bemutatón elmondták, hogy még a menükezelés megoldásában is bizonytalanok, de hamarosan minden a helyére kerül.

 

Funkcionalitásában szeretnék, ha a Firefoxra hasonlítana a böngésző (pl. a címsorkezelést már bemutatták és látványosan jó), de ahhoz természetesen még a memóriakezelésen kell javítani. Tehát a funkciókat körülbelül így lehet ömleszteni: teljes képernyős mód, elforgatható megjelenés, nagyítás/kicsinyítés és különböző megjelenítési formák, többféle görgetési módszer, fülkezelés, oldalak biztonságának ellenőrzése, virtuális billentyűzet, egyszerű navigáció, URL küldés, eszközintegráció javascripten keresztül, tesztemuláció (XULsimulator), fontkezelés, mobile firebug(!), párbeszédablak-kezelés, proxykezelés, amo-támogatás(!), személyes adatok automatikus törlése, weave-szinkronizáció(!), gps-integráció és még rengeteg minden :)

A lényeg, hogy a Mozilla mozog az ügyben- az alpha 1 augusztus végére várható. és talán 2009 elejére lesz egy telepíthető verzió is.

Majd elfelejtettem! Lokalizáció. Erről egy külön előadás volt. Bejelentették, hogy nem egyszerű a lokalizáció, de Philipe csinálta már, és csinált róla egy leírást, ami nagyon durva! Azt megérkezett Philipe, akit vastaps fogadott, amit nem nagyon értett. Majd megkérdezték, hogy mennyi üzenetet kell fordítani? Rövid fejszámolás után megérkezett a válasz: amennyiben a Firefox már le van fordítva az adott nyelvre, akkor kb. 5(!) üzenet van ami Fennec-specifikus. Ekkor azért kis moraj ment végig a termen: minek kellett akkor erről egy külön előadás? De mindent mi sem érthetünk :)

cimkék

2 hozzászólás

  • augusztus 8., 2008 — 13:02 | Permalink

    ha csak smartphone-okon fog futni akkor alapbol nem tudja lekorozni az operat, leven annak a javas bongeszoje fut gyakorlatilag minden midp2es telefonon.. :/

  • augusztus 8., 2008 — 15:51 | Permalink

    majd elválik. voltak ellentmondó információk, Volt egy slide, ahol nagyon sok telefont mutattak, amin futnia kell a böngészőnek, aztán meg persze mást mondtak… idén minden ki fog derülni :)

Hozzászólás

Az email címe soha nem jelenik meg máshol. A név és az emailcím megadása kötelező

*
*