december 26., 2007 – 6:20
3 / 2,836

www

December 24-én kaptam egy levelet a Mozilla alapítvány európai fordításkoordinátorától, hogy valaki írt nekik, magyarul, de nem értik, hogy mit és legyek kedves segíteni nekik, ha már én vagyok a magyar nyelvért felelős személy.

A levelet egy lány írta, aki Firefoxot használ és nemrégen egy ablakra lett figyelmes böngészés közben, amelyben az állt, hogy ő a 999999. Firefox felhasználó és hatalmas nyeremény vár rá. Azonban azt hitte, hogy ez egy reklám csupán és lezárta az oldalt. Azóta is bánkódik és szeretné megtudni, hogy mit nyert volna… Meg is adta elérhetőségét és telefonszámát.

Először azt hittem, hogy vicc az egész, de volt ticketnumber meg minden, ezért megírtam neki, hogy valószínűleg egy rosszindulatú oldal hirdetését látta és jó is hogy lecsukta az ablakot és Kellemes Ünnepeket kívántam neki… És megemlítettem, hogy idén érte el a Firefox a 400 milliomodik letöltést.

Az első reakcióm persze az volt, hogy milyen „tudatlan” emberek vannak, akik elhisznek ilyesmit. Aztán rá kellett jönnöm, hogy az egyszeri felhasználók bizony ilyenek és nem az a baj, hogy ilyenek, hanem az, hogy vannak akik erre utaznak és átverik az embereket.

Az internet a szabadság egyik szimbóluma volt: azt tehetsz, amit akarsz vagy az lehetsz amire vágytál. Manapság ugyanolyan bugyrai vannak, mint való életnek, hiszen annak egy elorzított tükörképe, amely groteszkül tudja nagyítani vagy kicsinyíteni az éppen valóságnak vélt valóságot. A nagy szabadságban nehezen harcolunk a hamis reklámokkal, a kéretlen levelekkel és az illegális tartalmakkal. Rá kellett döbbennem, hogy a hit, hogy az emberek alapvetően jók az kevés ahhoz, hogy ebben a világban ez irányadó legyen.

Az egyszeri felhasználót pedig könnyű megtéveszteni, hiszen ki ne szeretne nyerni? Senki sem tudja, hogy hova vitt volna az említett „nyereményoldal”, de mindenképpen káros hatása volt/van a Mozillára. Az azonban jó érzés, hogy a Mozillának írt levél nem sikkadt el: ticket lett belőle, és ez a Mozilla (mint alapítvány és mint programcsomag) számos problémája mellett foglalkozik az ilyesmivel (bár nehéz lenne megjósolni, mi lett volna, ha Pascal érti a levelet, ami a lány küldött).

Még egy fontos momentuma van a történetnek. Az egyszeri felhasználók is Firefoxot használnak… és ez jó dolog.

cimkék

3 hozzászólás

 • adosztal
  december 31., 2007 — 9:51 | Permalink

  Erről eszembe jutott egy bash.hu idézet:

  [19:31:22] öcsémnél lefagyott a firefox
  [19:31:23] és erre írt a készítőknek
  [19:31:29] hogy “lefagyott ez a szar”
  [19:31:44] erre visszaírtak magyarul, hogy “na jó, de hogy fagyott le ez a szar?”
  [19:32:06] szal fx-nél legalább support van

  :)

 • pimpa
  január 5., 2008 — 17:25 | Permalink

  a rossz és a jó világában minden egyértelműnek tűnik, pedig..

  mit is tettek értünk a rómaiak? :)

  tehnológia: spamszűrő, vírusirtó, firewall, stb.

  gondolkodás: rögtönítélő agyközpontunk látványos fejlődése, a netezők nagy része zsigerből felismer bármilyen hasonló átverést/spam-et

  de ha már itt tartunk honnan lenne immunrendszerünk gonosz bakik meg vírusok nélkül:) egy tökéletes világban valszeg maradtunk volna amőba szinten..

  nem mondom, hogy mindez kellemes, inkább azt, hogy hasznos.

  szóvan forgó nőszemély biztos tanult az esetből, lehet, hogy éppen ez a tapasztalat kellett neki ahhoz, hogy megkímélje magát egy későbbi, sokkal súlyosabb következményekkel járó tévedéstől..

 • február 1., 2008 — 1:26 | Permalink

  hogy milyen naiv emberek vannak! :) :) …igaz mindenki a kezdetekben hasonló cipőben járt, de azért jól esik megmosolyogni..

Hozzászólás

Az email címe soha nem jelenik meg máshol. A név és az emailcím megadása kötelező

*
*