október 24., 2007 – 23:24
17 / 2,481

connection

a történet úgy kezdődött, hogy vettem egy érdekes könyvet, amelyben egyértelműen arról írtak, hogy azért gagyi, amit felveszek, mert nem külső hangkártyával teszem. ok, akkor veszek egy külsőt, persze valami olcsót, mert azért nem a billboard top ten-be írok dalokat. ekkor találtam a low end, de mégis minőségi darabot. ez pedig az m-audio fastrack usb-je.

felkerekedtem és elmentem a boltba és beszélgettem az eladóval, aki egyszerűen sértésnek vette, hogy egy pc-n akarom használni. szerinte mac-et kell venni….

már régen gondolkodtam, hogy kellene egy ultralight notebook. az umpc-ből kigyógyultam, de szeretnék valami könnyed kis gépet, mert a nagy batár az asztalom alatt iszonyú hangos és nagyon zavar már.

a mostani koncepció a perifériák eltávolítása. külső hdd-block, mint a my book world edition ii, de sajnos csak hdd-vel együtt kapni és hát éppen van 2 db 400 gb hdd-m (tud valaki normális külső házat?). külső hangkártya. ez lenne az m-audio. és természetesen el kell döngetnie két monitort.

hát ezeket az igényeimet adtam meg az eladónak. azonban hamar elhűtött, hogy a macbook nem tud két külső monitort meghajtani és nem is lehet egy bővítőkártyát sem betenni, amit a hasonló kategóriájú subnotebookokba lehetséges. de az eladó szerint ez a macbookpro felszereltségébe fér bele, de ez kicsit rosszul érintett. mivel én ezekre a gépekre úgyis linuxot tennék, ezért szerintem felesleges turáztatnom magam ezzel gyártóval.

nem ez az első találkozásom az apple termékekkel, ugyanis anno vettem egy vezetéknélküli billentyűzetet. és nagyon szerettem. egészen addig amíg elkezdett rendetlenkedni. kihagyott, és nem billentyűt sikerült lenyomnia. talán velem van a baj, hiszen ez noteszgépeken is előfordul velem. de akkor is bosszantó egy ilyen drága darabnál. ezért új billentyűzet mellett döntöttem, mégpedig egy dell mellett.

szóval ennyit rólam és az apple-ről. jelenleg nem felhőtlen a viszonyunk, de engem bármikor ki lehet engesztelni :)

cimkék

17 hozzászólás

 • október 25., 2007 — 0:08 | Permalink

  hasonló témájú bejegyzés írásának a közepén vagyok én is :)

  meglepődtem, hogy a modern linuxok mennyire jól támogatják az apple gépeit (pl. még a mbp fényérzékelőjével is tud játszani)

 • október 25., 2007 — 9:12 | Permalink

  umpc projekttel mi lett? nem volt vagy nem jött be?

 • október 25., 2007 — 9:17 | Permalink

  megnéztem a samsungot, ki is próbáltam élőben, de a végen nem mertem rá áldozni ennyi pénzt és kézi használatra nehéznek tünt… most megint a subnotebook az irány.
  így pénzköltés nélkül el van az ember a válogatással :)

 • október 25., 2007 — 9:19 | Permalink

  én is keresem, hogy mi lenne számomra alkalmas…

 • október 25., 2007 — 9:23 | Permalink

  Az nem játszik, hogy win32-vel dolgozol és mondjuk VST pluginen keresztül használod az effektjeit?

  Apropó: az Elixir húrokat kipróbáltad?

 • október 25., 2007 — 9:28 | Permalink

  HiA: szerintem olyat nem csináltak, ami nekünk jó lenne :) jelenleg ez nem érdeke a gyártóknak…

 • október 25., 2007 — 9:33 | Permalink

  Bálint: de az biztos működik, sőt annyira, hogy most lehet hogy veszek egy adobe audiotion 3-at és azzal megyek neki a dolgoknak

  Elixir húrok nagyon jók! bár pont tegnap este G hűr megfáradt egy ozzy nóta következtében :) új készletet kell vennem…. de maradok ennél a márkánál…

 • október 25., 2007 — 10:53 | Permalink

  Esetleg nézd meg a Pro Tools M-Powered-et, az csak 299 usd.

 • október 26., 2007 — 22:58 | Permalink

  Én simán megvettem volna (lehet hogy venni is fogok egy ilyen kütyüt a bakelit digitalizálásokhoz) pc-hez a külső cuccot. Az eladó meg tehet egy szívességet :)

 • október 27., 2007 — 20:43 | Permalink

  Én Apple-t már elvből nem… Nem azért, mert szerintem abnormális egyes termékeik árkülönbsége a ma ugye már szintén tuskóPC (x86) forgalmazók között, meg nem a design-éhes – szerintem túlzó – rajongás miatt, ami körülveszi, hanem a DRM miatt. Sajnálatos, hogy ezt erősen támogatják. :S

 • október 28., 2007 — 9:19 | Permalink

  hát igen…

  az apple vásárlók ma már nem technológiát vesznek, mint egykor, mert ma már technikailag nem jobbak ezek a cuccok (ez is csak intel, ez is csak pva képernyő, ez is csak sata hdd stb.). arról nem beszélve, hogy pont olyan a vendor lock, amit máshol mindenki elkerülni szeretne.

  ezek a vásárlók életérzést vesznek és nem is olcsón. a marketing működik: azt igérik, hogy pont olyan boldog pofát fogsz vágni, ha lesz egy ilyen cuccod, mint azok az emberek a reklámban. az lehet, de, hogy milyen áron, az más kérdés.

  ráadásul a hozzá kapcsolódó szolgáltatások itthon nem érhetők el, arról nem beszélve, hogy európa, főleg ez a fele nem is fontos az apple számára. először szépen kiszolgálják a japán igényeket, aztán észak-amerika majd jön európa. de ott is rangsor van: uk, franciaország, németország és utána a többi. én ilyen árak mellett nem szeretnék a sor végén állni,

  mindezeket figyelembe véve nem igazán értem az apple vásárlókat… valaki felhomályosíthatna…

 • pimpa
  október 30., 2007 — 1:37 | Permalink

  “valaki felhomályosíthatna”

  megpróbálom:)

  “az apple vásárlók ma már nem technológiát vesznek, mint egykor”

  szerintem az apple vásárlók régen sem a technológiát fizették meg, hanem azt amit hardver és szoftver együttesen nyújtott. márpedig az igen komoly élmény napjainkban is. nagyon profi az, ahogy a felhasználó a rendszer megismerése során nem ütközik komoly kihívásokba, sokkal inkább felfedezi a rendszer képességeit.

  apple rendszeremet, ami egy elavultnak számító g5 imac, kb három éve vettem, egyszer nem volt adatvesztésem, újrainstallálni nem kellett, oprendszert viszont frissítettem rajta. lassabb nem lett, igaz gyorsabb sem.

  “azt igérik, hogy pont olyan boldog pofát fogsz vágni, ha lesz egy ilyen cuccod, mint azok az emberek a reklámban”

  te mégis mit ígérnél? a marketing az marketfing

  az árak pedig prémium árak. ez nem is lenne gond, amíg az apple nem 1az1ben számolná a US$-t meg az €-t, ami nagy kötsögség a részükről.

  “ráadásul a hozzá kapcsolódó szolgáltatások itthon nem érhetők el, arról nem beszélve, hogy európa, főleg ez a fele nem is fontos az apple számára”

  totally agreed, viszont IMHO az is nagy luzer, aki az apple online szolgáltatásai miatt vesz apple gépet.

  nekem egy valós indokom volt az apple gép vásárlása mellett, mégpedig a logic pro zenecsináló szoftver, ami azért szerintem elég toppon van. főleg ha az új 8-as verziót nézzük.

  ja és subnotebookban tényleg nemjók az apple-ek, ugyanis azok célközönsége a feltörekvő ifjúság (úgyértem kreatiívnak szeretni látszó diákok -bocs-), a pro-k pedig tényleg túlárazottak (itthon). valóban sok kívánnivalót hagy maga után az apple hardware-termékpalettája.

  conclusion:

  a marketinget és standard felhasználást (office, filmnézés, stb) figyelmen kívűl hagyva az apple termékek céltermékek, a célok pedig leginkább az alábbiak lehetnek:
  - dtp
  - music production
  - video editing

  ezekben szinte verhetetlen, ha komolyan gondolod, akkor nem érdemes félmegoldásokban (macbbok) gondolkozni. esetleg macbook pro, de inkább mac pro.

  ha viszont csak néhány gitársávot szeretnél felvenni, komoly fx nélkül, akkor bőven jó bármelyik 2 évnél fiatalabb pc, plusz valami csórt program.

  szóval az örök kérdés, hogy mit is szeretnél csinálni és mennyit vagy hajlandó beáldozni.

 • október 30., 2007 — 6:06 | Permalink

  ‘rendszer megismerése során nem ütközik komoly kihívásokba, sokkal inkább felfedezi a rendszer képességeit’

  ahh, nekem ez a linux! :)

  ‘1az1ben számolná a US$-t meg az €-t,’

  ezt nem is tudtam…

  ‘- dtp
  - music production
  - video editing’

  erre az adobe mind azt ígéri, hogy ezek ugyanúgy futnak windowson, mint mac-en, ahol megálmodták őket.

  ’szóval az örök kérdés, hogy mit is szeretnél csinálni és mennyit vagy hajlandó beáldozni.’

  szívesen beáldoznék, ha látnám az igazi előnyöket, de jelenleg a prémium ár mellett a másik oldalon számomra kevés dolog szerepel… valszeg a néhány gitársávom mellé, valóban nincs szükségem erre a prémium cuccra, nálam egyszerűen nem éri meg…

  …és köszönöm a másik oldal véleményét :)

 • Oregon
  november 11., 2007 — 10:09 | Permalink

  Vitathatatlan, hogy megvan a maga elonye egy Mac-nek, viszont nem egy Linux felhasznalonal, illetve nem egy olyan felhasznalonal, aki nem a fent felsoroltak valamelyikevel foglalkozik.

  Megvan az elonye az olyan kkv-knal is ahol nincs r.gazda. Elofizetnek .mac-re es webre szinkornizaljak a ceges gepeket, majd laptopra, vagy az otthonukban levo gepekre. Tiz gepnel az eves dij olcsobb mint egy r.gazda 2 heti bere. Szal eletkepes a modell, sok helyen a mac.
  Persze mas kerdes, hogy az ember miert migralna Linuxrol mac-ra vagy miert hasznalna mac-en Linuxot, mert ez utobbi szvsz aranytalanul nem kifizetodo, hisz toredek penzert gyorsabb brand gepet lehet ma mar kapni.

 • december 6., 2007 — 1:09 | Permalink

  Szia Kálmán! A felvevőt megvetted? Ha igen milyen?

 • december 6., 2007 — 7:58 | Permalink

  felvevőt? mostanában egy lejátszót vettem, ami félig felvevő :) majd megírom…

 • december 6., 2007 — 9:29 | Permalink

  Az M-Audio Fast Track USB-re gondoltam. De kíváncsi vagyok arra a lejátszóra is. :-)

Hozzászólás

Az email címe soha nem jelenik meg máshol. A név és az emailcím megadása kötelező

*
*