június 1., 2007 – 8:46
5 / 3,301

az első hosszabb lélegzetű rész után egy kisebb darab jön: a csomagkezelés.

planéte béranger: the sorry state of the open source today

először is a csomagkezelés nagyszerű. ez egy tökéletes megoldás az egyszerű telepítések végrehajtásához.

másodszor a csomagkezelés röhej. ez egy tipikus informatikusok által fejlesztett technológia informatikusoknak az egyszerű telepítések elvégzéséhez. hogy elfedjük ezt a szövevényes réteget az 1.0 felhasználók elöl. ahhoz hogy ez normálisan működjön, nem kell más, mint megfelelő szolgáltatás, ez pedig globálisan nem létezik. foltokban pedig elvétve. itt azért nagy hiányosságok vannak…

harmadszor pedig a csomagkezelés rémálom, és nem csak mint csomagkezelés, hanem az egész ehhez kapcsolódó témakör. valaki belegondolt már abba, hogy az egyszeri felhasználó az automatikus kernelfrissítés után hogyan fogja init3-ból feltelepíteni mondjuk a 64 bites nvidia drivert, halmozva azzal, hogy az tutira nincs letöltve a gépére? ezzel nagyon komolyan kellene foglalkozni. a felhasználót ez nem érdekli, nem akar ezzel foglalkozni, nem akarja ezt csinálni… én is utálom minden alkalommal és nem egyszer ott tartok, hogy inkább nem frissítik kernelt, mert utána nvidia, vmware… és én még megcsinálom, de gyűlölöm ezt a kézihajtányt.

és hát ez az egyik kedvenc vesszőparipája minden hobbiversenyzőnek. többször próbáltam végére járni annak, hogy mi ösztönöz valakit arra, hogy a csomagkezelésre hivatkozzon. igen, itt most az apt kontra rpm hitvitára gondolok.

szét kellene tudni választani a csomagkezelést, annak megvalósítását, illetve a csomagkészítők munkáját. mindig megdöbbenek a hitvitán ami technológiák között lángol fel. ezt tekinthetnénk egyfajta evolúciós lépcsőfoknak, de lassan ezek többet ártanak, mint használnak.

the good news is that most of the system use either the debian apt system (apt-get & friends, synaptic, aptitude), or rpm-based utilities like yum, yumex, yast. […] the bad news is that some distributions seem to have a masochistic pleasure in regularly break the package management tools.

és kérem itt van a kutya elásva. mert hiába kérek technikai indokokat az ádáz nyavalygóktól, nem kapok mást csak kifogásokat. mindegyik disztró elásta legalább egyszer a csomagkezelőjét, illetve nem megfelelően szolgáltatja a csomagokat vagy a csomagkészítők a függőségeken nem megfelelően határozzák meg.

tehát azért mert dölnek össze épületek a földrengéskor, az nem azt jelenti, hogy a fel kellene hagyni a házépítéssel. a nyavalygók pedig kezdjék el használni a bugzillát és küldeni a hibabejelentéseket, mert ez megfelelő megoldás lehet. hogy miért nem biztos? nos erről értekeztem már eleget az első részében…

Some will declare the Smart Package Manager as the savior. I don’t think so: it is marginal, and the study cases that claim to prove its superiority are unconvincing.

és itt csak bólogatni tudok. a smart kellemesen hype-olt program, annyira, hogy érdemesnek véltem a lokalizációjával foglalkozni. de ez csak átmeneti megoldás, a disztróknak meg kell találni a saját megfelelő megoldásukat, dehogy kijelenteni, hogy az apt jó és az rpm rossz vagy fordítva, hát ez a szűklátás egyik alapismérve…

5 hozzászólás

 • Kristof
  június 9., 2007 — 12:44 | Permalink

  re csomagkezeles es distro wars: egy debiant 1997-ben is lehetett ket full release kozott (is) zokkenomentesen upgradelni (been there, done that, got the t-shirt), es 2007-ben is. Sot, ismerek olyat akinek az eredetileg 96-97 koruli distroja fut a mai napig folyamatos upgradekkel. Nekem ez eleg kiforrott technologianak tunik es nem remlik hogy a debian tabor valaha elasta volna a csomagkezelojet.

  re nvidia driver: egyszer nezd meg hogy csinaljak ezt ubuntun. 7.04-en elso boot utan System | Desktop effects | Enable, jon a warning hogy akkor ehhez rakunk nvidia drivert, ok, download, install, config automatikus, klikkre ujraindul az X es kesz. Es a desktop effects feature experimental ebben a releaseben.

 • június 9., 2007 — 13:18 | Permalink

  nem akarlak elkeseríteni, de pont ezért csináltam végig egy 9.1>9.2>9.3>10.0>10.1>10.2>factory upgradet a minap, hogy lássam mi a helyzet. pont a lényeget, nem sikerült az írásból kiolvasni, hogy nem a technológiákkal van a baj, hanem az egész nagyon függ a szolgáltatásoktól. ha valaki rosszul csinál meg egy csomagot, az ellen nem véd a debian. azt ne mondd hogy ott minden csomag az élén áll…

  nvidia driver: a 7.04-et nem láttam, de előző verzióknál erre nem emlékszem, hogy ez 2007-re sikerült, hát le vagyok nyűgözve :( azért nyomjál majd egy kernel updatet és ha vmware is van gépen akkor kíváncsi vagyok, hogyan jön rá, hogy automatikusan fusson le egy szkript.

  ezek nem mágiák, mert amit kézzel meg lehet csinálni, azt automatizálni sem nehéz, csakhát nincs meg…

  az 1.0 usernél pedig nincs excuse…

 • Kristof
  június 14., 2007 — 19:52 | Permalink

  en sem elkeseriteni akartalak, orulok hogy 9.1+-tol felfele mukodik a zokkenomentes upgrade mar susen is :) Valoban, egy elrontott csomag viszont becsuszhat es borithat mindent de hat mindig az emberi tenyezo volt a leggyengebb pont mindenben :)

  Igen, tenyleg kell, igen, rocket science hogy mar van ahol mukodik de hat nezd a jo oldalat, az mar valami hogy van ahol jo..

  Nyilvan tetszoleges X commercial cucc Y kernelmodulja Z disztrohoz nem fog menni Z2 kernellel magatol, vegye ra magat X hogy alljon szoba Z-vel es frissitse Y-t az illeto disztro megoldasaval.. ;) Amig ez X-nek nem fontos addig meg ez a helyzet ami most van es 1.0 user joggal panaszkodhat.

 • Jani
  február 11., 2009 — 12:20 | Permalink

  Heló!

  Több helyen és sok infót és linket kaptam már a suse 11.0 64bit 3D (7600GT) telepítésére. 99%-ban mindíg
  kiír valamit, hogy error meg kernel. A telepítés többnyire sikeres, de az nvidia panel
  már nem működik. Élsimítást , felbontást, Hz-et nem tudok rajt
  állítani. Már több mint fél éve küzdök vele, de sehogy sem sikerül.Ha épp mégis akkor rendszerfrissítés után jön az új telepítés, mert ugye a rendszer javítása nem lehetséges, mert ugyan ott kötök ki.
  Többnyire valami oknál fogva, mindig eljutok odáig, hogy újratelepítsem, mert
  még indulni sem hajlandó.
  Szóval gondoltam nálad teszek egy uccsó próbát mint hivatalos
  adminisztrátornál, hogy esetleg a magyar hivatalos honlapra nem tudtok szerkeszteni
  egy MAGYAR nyelvü KEZDŐ linuxosoknak is érthető leírást? A honlapon olyan szépen le van írva, hogy win alkalmazás kontra linux, minden programra megvan a megfelelő helyettesítés. Esetleg van
  .run helyett .rpm????? csomag amit én nem találtam meg? A KERNELnél nem stimmel
  valami, vagy nem KONFIGURÁLOK valamit és talán a FRISSÍTÉSi tényezők?
  Tudom, hogy angolul le van írva ezerszer is, de vannak olyan emberek, mint
  én is, akik nem tudnak angolul. Érthetetlen, hogy mi mitől függ. Milyen
  frissítéseknél mit kell konfigurálni. Szóval ha tudnál ebben nekem
  segíteni azt megköszönném.
  Vagy akiknek kézenfekvőbb a Win XP (értem itt azokat akik nem informatikusnak tanultak) azok csak maradjanak meg annál? Ez a rendszer csak azoknak jó, akik éveket töltenek el a monitor előtt?

  Jani

 • február 16., 2009 — 20:29 | Permalink

  jani: szabvány kernel használatakor fel kell venni az Nvidia telepítési forrást és az ott található driverrel tökéletesen működik a dolog. Néha vannak problémák pl nvidia 6100, de az driverhiba. Sajnos nekem vannak rossz tapasztalataim a 64-bites kernellel és meghajtóprogrammal, ezért a 11.1 óta 32-biten használom a rendszert és minden rendben megy.

Hozzászólás

Az email címe soha nem jelenik meg máshol. A név és az emailcím megadása kötelező

*
*