április 22., 2007 – 22:06
2 / 4,071

hát erről is már régen akartam írni, de valahogy mindig elfelejtettem. de aztán lépten-nyomon belebotlom, ezért most már kiírom magamból.

az ötlet nagyszerű. van 5 érdekes, valamilyen módon az informatikához köthető téma, de mindenképpen valami olyasmiről, ami első hangzásra is izgalmasnak hat, és az előadó erről beszél 5 percig. igen 5 percig. a lényeg a figyelemfelkeltés, a sűrítés, hogy ha érdekel, akkor esetleg bele lehessen kérdezni a következő 5 percben, mert ekkor van kérdés-felelet. és már jön is a következő téma.

ilyenkor az ember csak kapkodja a fejét, próbál lépést tartani, ha nem a saját szakterületébe vágó a dolog, és kellemesen kapkodja az ember a fejét, hogy milyen jópofa, nagyszerű vagy hülye dolgok vannak.

az 5 perc abból a szempontból jó, hogyha nem érdekel a téma, akkor is ki lehet bírni 10 percet a következőig (de ez ritka). nyilván vannak jobb és rosszabb előadások, de eddig nem voltak olyanok, amelyek mellett el lehetett menni szótlanul.

az előadások után pedig nincs más dolga az embernek, minthogy egy sör mellett tovább tudakozódjon az adott témakörben az előadótól. nem véletlenül írtam, hogy a novell expert clubot is ilyesmire kellene átszervezni. mondjuk 12 perc előadás és 5 perc kérdés formátumban.

ami elkeserítő az egészben, hogy én nem csinálok semmi ilyesmit. amiről én tudnék beszélni, azt nem sok ember tudná figyelni 5 percig és még engem sem érdekelne… megint visszakanyarodom, a “jó helyen vagyok én?” kérdés. de nyilván ezt a gányolást is kell valakinek csinálnia, amit csinálok…

a következő, május 2-án megrendezésre kerülő előadások:

 • Daruka István – multiagens alapu modellezo rendszerek
 • Kelényi Attila (Kiskapu kiado) – Creative Commons License
 • Vámosi Zsolt (3DBrigade) – 3D grafikai tartalom fejlesztes Next Generacios videojatek platformokon
 • Szalai Ferenc (NIIF) – Identity management
 • Neltz Tamás (index.hu) – OpenID

akit ezek után érdekel, ne hagyja ki…

cimkék

2 hozzászólás

 • András
  április 27., 2007 — 19:20 | Permalink

  Az expert clubos ötletet tényleg ki kéne próbálni. :)

  Az igazi csúcs az lenne, hogyha érdekel a téma, egyből ki is lehetne oldalt próbálni valami demo rendszeren – miközben már egy másik előadás zajlik.
  A múltkor Zsolt előadása után pl. szívesen nekiestem volna a DRBD-nek. :)

 • május 1., 2007 — 21:34 | Permalink

  azt hiszem 1 órát mindenki kibírni, aztán tényleg lehetne nekiesni a dolgoknak… valamikor felvetem zsocinak is, hátha kapható rá…

Hozzászólás

Az email címe soha nem jelenik meg máshol. A név és az emailcím megadása kötelező

*
*