november 8., 2006 – 17:45
12 / 4,218

az én véleményem az, hogy minden hatalmas pr esemény mögött van egy-két lényegi elem, ami köré szőni kell egy olyan gubót, ami mindenkinek azt adja, amit hallani szeretne, de a mélyében letisztult folyamatok vannak, amiről sokan nem tudunk vagy nem fogunk tudni… és ha megtudjuk akkor sem megyünk vele sokra.

az én összeesküvés elméletem a következő: a ms használ olyan kódrészeket a rendszereiben, ami még a system v kódból valók és amelyek ray noorda jóvoltából a novellhez kerültek. az ms ezzel tisztában volt, hát megtámogatta az sco-t, amely anyagi jellegéből adódóan már a csak a becsületét tudta eladni, hogy pereskedjen mindenkivel, aki ezt a kódot használja, bizonyítva, hogy az a sco tulajdona. mellesleg, ha a pert a sco megnyeri rövid időn belül az ms tulajdonába került volna, aki így legalizálta volna kódrészleteit.

a történet azonban máshogy alakult és a novell azt mondta, hogy a linuxok a kódjait szabadon használhatják. ez mind szép, de mi van az ms termékeiben lévő dolgokkal? erről nyilván meg kell egyezni nem mással, mint a kód tulajdonosával. ne felejtsük el, hogy az ms százszor akkora, mint a novell, tehát ha ilyen ügyben leülnek egymással, annak azért oka van.

a novell ekkor előpakolta sérelmeit, amik az elmúlt években érték, nevezetesen, hogy az ms nem hajlandó arra, hogy a rendszerek együtt működjenek (gondoljunk csak a jó öreg és állandóan felmerülő op-lock próblémákra a novell client-ben), és azt mondta, hogy ok, de akkor csináljunk már olyan üzletet, amiből nem csak pénz van (hiszen a novell már nem egy pert nyert az ms-sel szemben, amelynek eredményeképpen hirtelen vett egy-két céget), hanem érdemi együttműködés. hiszen elege volt már a novellnek a client kérdés, vagy az ad és edir integráció, amely ugyan most is működik, de olyan elterelő hadműveletekkel, amelyek technológiailag szégyennek számítanak, mindkét oldalon.

az ms most akkor vesz (240 millióért) sles licenceket és ezeket a partnerei fogják kapni ingyen (tutira én is fogok, mert én is ms partner vagyok) és fizet a szabadalmakért, amiket az ms használ és többi 5 éves periódusban kipengetett összeg is szerepel.

az ms a sunnal is kötött már hasonlót java ügyben (a sun kb. nyolcszor akkora cég, mint a novell) és abból is csupán pénzügyi tranzakció lett. ezt nyilván jövő fogja eldönteni, hogy az érdemi munka mit is eredményez majd.

a közösségben fel-fel bukkanó eszement reagálása pedig, hogy „na most kidobom az összes suse cuccomat” szinte tipikus. bárki aki nem háborúzik első vértől az utolsóig az áruló és vagy dögöljön bele vagy menjen a fenébe. ez egyébként nemcsak közösségi szellem, hiszen emlékszem cégen belül is olyan mondatokra pár éve, hogy vigyázzunk, mert a sunt az ms pénzeli. ez akkora hülyeség, hogy nehéz metaforát találni hozzá, azonban megfelelő helyeken jól hangzó álhírek, álvélemények, álösszefüggések lesznek belőle.

fun

vegyük már észre, hogy a novell azt tudja eladni amivel rendelkezik. ebből termel bevételt, és ha ebből a világ legnagyobb aranyból épülő felhőkarcolója épül, akkor az egy dolog, senkinek semmi köze hozzá. de ha a novell úgy gondolja, hogy az így kierőszakolt közös munka eredményeit a közösségnek adja, akkor lehetőleg az nyavalyogjon először, akinek ezzel rosszat tesznek.

a közösségi idiotizmus fel-fel dobja rusnya fejét, ezzel megbélyegezve az értelmes többséget, mert ezek az ember nem értik, mi a gpl. csak beszélnek róla… mivel azt magam sem gondolom hogy az ms, ha nincs megfelelő megoldása az adott problémára, akkor az ügyfél zsebébe suse licenceket fog gyürködni miközben a novellel egymás térdét csapkodja, hogy milyen jó az ügyfélnek, hogy együtt vagyunk… szóval ezektől eltekintve, ha összeszámoljuk azt a félmilliárd körüli összeget, amelyet az ms kifizet (és amely nyilván kerekítési összeg az éves mérlegében), és azt a novell az open source fejlesztésekbe öli, akkor mindenkinek mosolyt kéne barázdák formájában realizálnia a szája valamely szögletében.

ne értsük félre. a novell nem jótevő. a novellnek ez stratégia, hosszú távú stratégia, amit lehet így is, úgy is végrehajtani. lehet valamit bunkón csinálni, meg úgy is, hogy másnak se fájjon… itt most az utóbbi van, és kérem emelje fel a kezét, akinek most hátránya lett ebből az egyezségből.

kedves joe barátom miatt kihagytam volna az újságírókat, de mégis meg kell jegyezzem, hogy a dilettantizmus és az összefüggések nem ismerete nem jogosítvány arra, hogy valaki a médiában írjon, végképp sajnálatos ebből erényt harácsolni, hiszen ennek így értelme csekély…

mindenkinek azt javaslom, hogy az egészet írja már le úgy magában, hogy „a” fizet „b”-nek stb., stb., hogy érzelmei nehogy eltorzítható prédává minősítsék a tényeket… jah, és ha valaki még egyszer a novell dos (dr. dos) mögött lévő paktummal jön, az… na mindegy…

12 hozzászólás

 • november 8., 2006 — 18:59 | Permalink

  Bármilyen hihetetlenül is hangzik, a te naplóbejegyzésed az első írás, amit a témában a megjelenése óta elolvastam (érezd magadat megtisztelve :) ). Anno csak a szalagcímeket a híreknél, aztán csókolom. A cikkekre nem voltam kíváncsi, pont az általad is írt újságírói balfaszkodás, illetve az utána következő fórumokon az elborult aggyal hőbörgők hülyesége közül egyik sem az, amire kíváncsi lennék.

  Ez a megegyezés valószínűleg nem egy egyszerű “bokszmeccs” eredménye, és a részletekből sokat nem kötnek a nyilvánosság orrára. Az idő majd úgyis megmutatja, hogy a Novell helyesen döntött-e. Bár személy szerint én sem szeretem az MS-t és a termékeit, annak csak örülni fogok, ha a Linux és a Windows (valamint a körítéseik) a jövőben emiatt jobban fognak együttműködni.

 • saga
  november 8., 2006 — 22:12 | Permalink

  Hi!

  Van fentebb a cikkben egy link ( http://kemenczy.hu/myblog/img/blg/desktop.jpg ), amire ezt kapni:

  Forbidden
  You don’t have permission to access /myblog/img/blg/desktop.jpg on this server.

 • november 8., 2006 — 22:37 | Permalink

  szia saga! ez akkor van, ha valaki külön akarja a képet megnézni, vagy belinkelni. egyszeri hotlink block. a kép csak az oldalomon keresztül érhető el…

 • november 8., 2006 — 22:40 | Permalink

  Adi: közel nem biztos, hogy igazam van… csak olvasgatok és kombinálok… lehet, hogy már holnapután mást gondolok én is az egészről…

 • saga
  november 8., 2006 — 23:09 | Permalink

  Hi!

  Értem, de a kép sem jött be az oldalon… Win, Firefox 2.0
  ???

  Most, Konqueror alól bejön rendben minden.

 • november 9., 2006 — 0:45 | Permalink

  Örömmel olvastam végig a véleményed, s teljesen egyetértek.

 • Kristóf
  november 9., 2006 — 23:26 | Permalink

  Nem egészen értem ezt a közösségi butaság dolgot.

  Ami a *sima* usereket illeti, mindenki szabadon eldöntheti milyen disztribúciót szeretne választani a párezer létező disztribúcióból, igaz? Ők elsősorban azért linuxoznak mert rosszul vannak a microsofttól ill a termékeiktől – szerintem ez jogukban áll és ez még nem feltétlen jelent vallásháborút, inkább az egyéni vélemény kategóriába esik. Szerinted az ilyen egyszeri usereknek hogy másképp kéne lereagálniuk egy ilyen hírt? Vagy az a baj hogy a véleményüknek hangot adtak? Vagy gondolod hogy a cégek képviselői szórnak ilyesmi kommenteket webes fórumokra? :)

 • november 9., 2006 — 23:59 | Permalink

  olvasd el hupon az osnewson vagy a slashdoton a hozzászólásokat…

  a gondolkodásra való törekvés hiánya, ami nekem fáj. a gondolkodó ember véleménye nem maradhat a “minden rossz” és a “mindenki hülye” spektrúma között.

  ha valaki nem gondolkodik a híreken, hanem reflexből beszél, akkor felesleges a hír… oda egy fotcellát is állíthatnék, az is megteszi…

 • november 10., 2006 — 5:09 | Permalink

  Remek az okfejtesed, aztan majd az ido eldonti, hogy mi is van mogotte…

 • joe
  november 13., 2006 — 0:36 | Permalink

  :)) Szeretlek Kálmán!

 • Ago
  november 13., 2006 — 11:29 | Permalink

  azért engem egy dolog zavar: azok ellen nem fog az MS tutira eljárást indítani, ha nem cégesen fejleszt valaki. Azaz nem a munkájából akar megélni és véletlenül open source alapon akarja ezt csinálni. Aki meg meg akar élni belőle és a cég OSS szoftvert fejleszt az meg pórul járhat, kivéve, ha bizonyos, a Novell számra is fontos dolgokat fejleszt. Csak érdekességképpen: ki gondolta volna az első Samba implementációnál, hogy érdekes lesz ez majd a Novellnek? Kitünő alkalom ellehetetleníteni a kis cégeket, mint a padl például. A Novell természetesen cég, tehát saját érdekét kell figyelni, de kibukott, hogy melyik cég tudja a jobb jogászokat és szakértőket megfizetni.

 • november 13., 2006 — 16:07 | Permalink

  Ago: eddig miért nem indított eljárást a microsoft a samba ellen? most mennyivel más a helyzet? a samba azért nyíg most, mert ők nincsenek belenevesítve az egészbe… a novell támogatását pedig szépen elfogadják évről-évre, amit írnak abból is az derül ki, hogy nem tudják miről szól a megállapodás…

Hozzászólás

Az email címe soha nem jelenik meg máshol. A név és az emailcím megadása kötelező

*
*